Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaterdag 7 oktober is het de Dag van de Afasie. Afasie is een taalstoornis waarbij er problemen kunnen zijn met spreken, schrijven, lezen en begrijpen. Afasie is het gevolg van een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zoals een hersenbloeding, een herseninfarct, een infectie of een hersentumor. Dertig procent van de mensen die een beroerte krijgen, kampt nadien met afasie. Dat komt neer op 38 personen per dag in België en Nederland.
Desondanks is afasie een nog vrij onbekende aandoening. Hoog tijd om hier verandering in te brengen.

“Afasie komt uit het Grieks en betekent ‘niet spreken’. Maar eigenlijk gaat het veel verder dan dat. Patiënten met afasie kunnen ook moeite hebben met schrijven, lezen en begrijpen. De problemen zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het letsel, en komen op verschillende manieren tot uiting. Zo hebben sommigen moeilijkheden met het begrijpen van taal, maar kunnen ze wel nog vloeiend spreken. Anderen kunnen dan weer moeilijk spreken maar begrijpen wel goed”, vertelt ZOL-logopediste Fien Janssen.

Verkeerde conclusies

Afasie zorgt vaak voor een moeilijke communicatie tussen de persoon met afasie en zijn/haar omgeving. Het is heel ingrijpend en kan daardoor gepaard gaan met sterkte emoties zoals frustraties. “Mensen die afasie niet kennen, trekken vaak de verkeerde conclusies zoals ‘hij kan niet praten, dus hij begrijpt mij ook niet’. Hierdoor voelen personen met afasie zich vaak buitengesloten. Het is niet omdat ze niet meer goed kunnen spreken, dat ze niets begrijpen of niks meer willen weten of doen. Afasie staat los van iemands intellectuele capaciteiten”, aldus Janssen.

 

Taalcomponenten stimuleren

Patiënten kunnen in ZOL bij onze logopedisten terecht voor een gerichte therapie zodat de communicatie zo vlot mogelijk kan verlopen. “De therapie wordt op maat van elke persoon gegeven. De taalcomponenten worden gestimuleerd op verschillende wijzen, afhankelijk van de noden. We brengen de restvaardigheden van de patiënt in kaart zodat we weten wat er gebruikt kan worden om de communicatie met de omgeving te vergemakkelijken. Wanneer de patiënt bijvoorbeeld schriftelijke taal beter begrijpt dan mondelinge taal, kan het helpen om dingen op te schrijven. Naast individuele therapie wordt ook groepstherapie aangeboden waarbij patiënten tijdens oefeningen in contact komen met andere personen met afasie”, verduidelijkt ZOL- logopediste Nathalie Beckers.

 

Ons paramedisch team brengt afasie onder de aandacht met een filmpje. “Mensen met afasie kunnen vaak moeilijk uitleggen wat de aandoening inhoudt. Daarom helpen wij hen hier graag mee. Zo hopen we op meer kennis en begrip”, klinkt het. Klik hier om het filmpje te bekijken.